Μας έβαλε τα γυαλιά το Ντουμπρόβνικ στον τουρισμό!

Εδώ και λίγες μέρες βρίσκομαι στο Ντουμπρόβνικ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας. Ένα μέρος μαγευτικό, γραφικό, που σε γυρίζει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας. Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του τόπου αλλά κυρίως έχω εκπλαγεί από την κοσμοσυρροή που επικρατεί.

Πάνω από οκτώ χιλιάδες τουρίστες, ενημερώθηκα, ότι επιβαίνουν στα έξι τεράστια κρουαζιερόπλοια που είδα να έχουν αγκυροβολήσει στα νερά της Αδριατικής. Τα στοιχεία δε που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τουρισμό εδώ, στην ιδιαίτερη αυτή καστροπολιτεία, είναι συγκλονιστικά.

Τοπικές εφημερίδες και περιοδικά διθυραμβούν για την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Απρίλιο του 2019 ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ενώ συνολικότερα, από τις αρχές της χρονιάς, ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί κατά 37% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.

Την ίδια ώρα και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 36% σε σχέση με τον περσινό Απρίλη. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος Απριλίου, υπήρξε μια μαζική αύξηση στον αριθμό των Γερμανών τουριστών περισσότερο από 300%, με 37.532 αφίξεις τους πρώτους τέσσερις μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος αλλά μικρό σε έκταση, με μόλις 44 περίπου χιλιάδες κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό κέντρο και διαρκώς ανεβαίνει στο χρηματιστήριο του τουρισμού. Ιδιαίτερως με τη σειρά Game Of Thrones, καθώς μέρος των γυρισμάτων έχουν πραγματοποιηθεί εδώ, έχει ανακηρυχθεί σε τουριστικό μύθο παγκοσμίως.

Ξέρετε οι αριθμοί που ανέφερα πιο πάνω με κάνουν από τη μια να χαίρομαι και από την άλλη να λυπούμαι. Από τη μια μεριά χαίρομαι που ένα μέρος έχει επενδύσει στον τουριστικό τομέα και έχει τόσο καλά αποτελέσματα και από την άλλη θλίβομαι για τη χώρα μας. Μια χώρα τόσο πλούσια σε ομορφιά, σε φυσικά τοπία, θάλασσες, μνημεία και να μην καταγράφει τέτοιους αριθμούς-ρεκόρ, όπως αυτό εδώ το μέρος στην Κροατία.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να συγκριθεί το Ντουμπρόβνικ με την Ελλαδάρα μας. Εδώ, όμως, οφείλω να αναγνωρίσω, πως βλέπω ότι έχει πολύ καλό τουρισμό. Και αυτό είναι μια βασική διαφορά με εμάς. Εκείνοι δεν έχουν στην ηγεσία τους κάποια σαν την Έλενα Κουντουρά, που το μόνο που την απασχολεί είναι πως θα βγει ευρωβουλευτής να τσεπώνει 81 χιλιάρικα τον χρόνο για να καλύψει τα χρέη της. Όσο ξέρει εκείνη από τουρισμό άλλο τόσο ξέρω εγώ από τάνγκο.

Και δεν μας έφτανε αυτή, που κάναμε αμάν να φύγει, έχουμε τώρα υπουργό Τουρισμό τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Απ’ το κακό στο χειρότερο, μην και μας εκπλήξει η κυβέρνηση και υπουργοποιήσει κανέναν άνθρωπο της προκοπής, που να γνωρίζει πάνω απ’ όλα τον κλάδο του τουρισμού. Θεέ μου, λυπήσου όλους εμάς που λατρεύουμε τον τουρισμό. Και φανταστείτε κιολας να έρθει η στιγμή που θα αναλάβει η Κεφαλογιάννη, καθισμένη στα γόνατα του Ζαχαράτου.

Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά. Η απόφαση για το ποιος θα ορίζεται υπουργός Τουρισμού θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από εκλογή – μέσω ψηφοφορίας από τα πολιτικά κόμματα – και να λαμβάνει τη θέση για μια πενταετία. Η Ελλάδα μία και μοναδική βιομηχανία έχει, τον τουρισμό. Και η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να τον διαφυλάττει και όχι να αφήνει τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς.

Ειδικά, τις εποχές αυτές που διανύουμε, με την οικονομική κρίση να μας έχει τσακίσει και με ξενοδοχειακούς παράγοντες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία είναι μεγάλος. Γι’ αυτό κύριοι της πολιτικής ζωής του τόπου, τωρινοί αλλά και μελλοντικοί, ξυπνήστε και κάνετε σωστές επιλογές για την τουριστική ηγεσία της χώρας μας.