Eκλογές αλά Kim Jong-Un με έναν υποψήφιο στο ΣΕΤΕ;

«Τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα”…
Οι μικροπολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις που ακολουθήθηκαν -για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων- τα τελευταία χρόνια από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) οδήγησαν την πλειοψηφία του κλάδου στην εξαθλίωση. Και αν ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος “συνεχίσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης του Ανδρέα Ανδρεάδη που εργάστηκε για να αναδείξει το ρόλο του Συνδέσμου”, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη του πριν από μήνες στην “Καθημερινή”, τότε “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

Καλά και σ’ αυτές τις εκλογές μόνο ένας υποψήφιος υπάρχει ή μόνο ένας προβάλλεται; Και τί σόι εκλογές είναι αυτές με έναν και μοναδικό υποψήφιο; Θα πρέπει επίσης ο κόσμος να γνωρίζει την διαδικασία της ψηφοφορίας -λόγω του ότι είστε και κοινωνικοί εταίροι.
Τα προβλήματα του κλάδου, ένα φορτίο και λίγες μέρες πριν από τις κάλπες και την επόμενη μέρα ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει τις θέσεις όλων.
Οπως και να έχει πρέπει ανοιχτά να μας πείτε τί πρόκειτε να κάνετε για:
1. Τον φόρο διαμονής τουριστών σε καταλύματα. Ερχεται το 2018 και είναι μία ακόμη απειλή για την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των μικρομεσαίων ξενοδόχων που “χαροπαλεύουν” από τους φόρους.
2. Τα “κόκκινα δάνεια” και τις Τράπεζες που ετοιμάζονται να δώσουν κοψοχρονιάς αυτά τα δάνεια στα αρπακτικά των distress funds.
3. Τις πολεοδομικές παραβάσεις και τις εξόφθαλμες εξυπηρετήσεις “αλά καρτ”. Οι παραβάτες θα έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση; Γιατί μέχρι τώρα είδαμε να χαίρουν -απροκάλυπτα- της κάλυψης υπουργών μεγαλοξενόδοχοι σε Κρήτη ή Χαλκιδική και έρημοι μικροξενοδόχοι για ένα αυθαίρετο δωμάτιο, κουζίνα ή αυλή να σέρνονται εσαεί στα δικαστήρια και να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους σε πρόστιμα.
4. Τις επιδοτήσεις. Θα συμφωνήσετε να γίνει επιτέλους έρευνα σε βάθος 15ετίας; Να μάθουμε ποιοί επιδοτήθηκαν, τα ποσά και αν τα χρήματα από τα εθνικά -τα χρήματα δηλαδή του Ελληνικού λαού- και τα κοινοτικά ταμεία διατέθηκαν όντως σε αναπτυξιακούς σκοπούς (συνεδριακά κέντρα, μονάδες σε άγονες γραμμές) ή για προσωπική χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για κάλυψη μισθολογικών αναγκών των επιχειρήσεων -αυτά δηλαδή που ψάχνει και το ΣΔΟΕ.
5. Τα δάνεια των μεγαλοξενοδόχων και τον έλεγχο τους. Τηρούσαν όλοι οι δανειολήπτες τις προϋποθέσεις να πάρουν δάνεια ή καποιοι έκαναν τα “στραβά μάτια” σε εγγυήσεις;
6. Το πως θα συμπορευτείτε με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ σε θέματα προβολής και προώθησης της χώρας, με νέες στρατηγικές μάρκετινγκ.
7. Τον πολυσυζητημένο “δορυφόρο λογαριασμό”, προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα για το ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει. Γιατί με όλο αυτό το αλλαλούμ τα τελευταία χρόνια ο καθ’ ένας αλληθωρίζει κατά που τον συμφέρει. Κι ενώ οι επιχειρηματίες “φτύνουν αίμα” να φέρουν κόσμο, επιδοτούν από την τσέπη τους τα δωμάτια, οι υπουργοί που κόβουν βόλτες και κάνουν δημόσιες σχέσεις στις αγορές κοκορεύονται για τις αφίξεις.
8. Το τι θα ζητήσετε από την Πολιτεία για την στήριξη καινοτόμων ιδεών, επενδύσεων και νέων επιχειρηματιών στον κλάδο.
9. Το τι θα διεκδικήσετε για την μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη του Τουρισμού και στηρίζουν και τις τοπικές κοινωνίες. Τα μικρά ξενοδοχεία που προσφέρουν συνήθως μόνο διαμονή ή διαμονή μόνο με πρωινό, είναι αυτά που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία. Δίνουν δουλειά στην καφετέρια, στην ταβέρνα, στο σούπερ-μάρκετ που θα πάει ο τουρίστας για να πιει τον καφέ του, να φάει,  να αγοράσει τα απαραίτητα για το πρωινό του.
10. Τον περιβόητο εμπλουτισμό του all inclusive, τί θα κάνετε; Μουσεία και δραστηριότητες θα συμπεριλαμβάνονται στα πακέτα σας για να φάει ψωμί και η τοπική κοινωνία ή θα συνεχίσετε να μαντρώνετε τους τουρίστες στις ξαπλώστρες και στις πισίνες σας;
11. Το πως τα μέλη σας από το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” θα προετοιμαστούν για να περάσουν στο μοντέλο “νέος τουρισμός” που έχει να κάνει με environment and clean nature, educational tourism, culture and history, experiential and local experiences, event and mega event, entertainment and fun.
12. Την ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου και κάτω την ομπρέλα του όλοι οι τουριστικοί φορείς.
Πείστε μας λοιπόν ότι γνωρίζετε από Τουρισμό και αξίζει να διεκδικήσετε την ψήφο. Πείστε μας ότι μπορείτε να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα του τελευταίου ξενοδόχου στην εσχατιά της χώρας που δίνει καθημερινά την δική του μάχη. Διαφορετικά θα μείνετε στην συνείδηση μας ως “χαριτωμένα βουτυρόπαιδα” που πορεύονται με τα λεφτά του μπαμπά. Ε και τότε πραγματικά ταιριάζει γάντι το “τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα”.

Πρώτη δημοσίευση 10/05/2017 kourdistoportocali.com