Μια βραδυά διαφορετική

Μια βραδιά μαγική  ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Δευτέρα το βράδυ.
Ο Στέφανος Κορκολής με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσίασε το νέο μουσικό του έργο με συμφωνικά και μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη,  στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ως ταξιδεμένος ανά τον κόσμο και λάτρεις των τεχνών, επιτρέψτε μου να έχω γνώμη και άποψη για αυτή την εξαιρετική παράσταση που είχα την τύχη να παρακολουθήσω.
Μία παράσταση σε όλα της εφάμιλλη ανάλογων που έχω παρακολουθήσει και σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού, αφοπλιστικά καθηλωτική για το κοινό.
Ολοι τους ήταν υπέροχοι. Αλλά αυτός που ξεχώρισε πραγματικά ήταν ο Στέφανος Κορκολής με τη μοναδική πιανιστική δεξιοτεχνία του.
Τον Στέφανο Κορκολή δεν είχα την τύχη να τον έχω ακούσει στο παρελθόν. Μόνο είχα διαβάσει για το έργο και την δουλειά του.
Και το βράδυ της Δευτέρας είδα πόσο σημαντικός είναι και ότι πως όσα είχα διαβάσει για την καλλιτεχνική αξία του, ήταν αληθινά και όχι πληρωμένα δημοσιεύματα.
Ως καλλιτέχνης τεράστιου βεληνεκούς, για άλλη μία φορά ξεδίπλωσε το ταλέντο του.  Ενα ταλέντο που δεν έχει πια να κάνει με την pop περσόνα που ήθελε η πάλαι ποτέ εγχώρια μουσική βιομηχανία.
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής δίνει κομμάτι από από την ψυχή του στα έργα, όπως έδωσε και στην μελοποίηση των ποιημάτων του Καβάφη. Αγγιξε τα έργα του μεγάλου ποιητή με σεβασμό.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίες ούτε οι διακρίσεις του στο εξωτερικό, ούτε ότι τον εμπιστεύονται σπουδαίοι ξένοι καλλιτέχνες, όπως Jose Carreras, Teresa Berganza, Lucio Dala, Ennio Morricone και τόσοι άλλοι που αυτή την στιγμή μου διαφεύγουν.
Οι κριτικές με ότι καταπιάνεται είναι διθυραμβικές και αν τον ακούσεις από κοντά θα καταλάβεις το γιατί.
Ο Στέφανος Κορκολής είναι ένα σημαντικό εθνικό καλλιτεχνικό κεφάλαιο. Είναι ο καλλιτέχνης που ανεβάζει στο βάθρο το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό και μόνο και μόνο γι’ αυτό τον ευχαριστούμε.
Η παράσταση που αρχικά είχε παρουσιαστεί στην Όπερα του Καΐρου και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο των Καβαφείων 2017,  ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).