Ο Χριστός σπαράζει

Ακόμα κι αν ο λαός κινδυνεύει να πεθάνει από πείνα, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα.

Το να αγγίξεις την Εκκλησία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, των μνημονίων και της απόλυτης φτώχειας, είναι ταμπού.

Το να μην “βάζεις χέρι” στην περιουσία της που μαζεύτηκε με χρυσόβουλα και αμαρτωλές ανταλλαγές για να χρησιμοποιηθεί για “μία ώρα ανάγκης” και δεν χρησιμοποιείται είναι “άλλου παπά ευαγγέλιο”

Μα αν δεν είναι τώρα ώρα ανάγκης για τα παιδιά που πεινάνε, για τους γέρους που πεθαίνουν από ασιτία στα γηροκομεία (συγκλονιστικές οι πρόσφατες εικόνες από την πείνα και άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο γηροκομείο Αθηνών λόγω έλλειψης χρημάτων) πότε είναι;

Κι ενώ η χώρα και ο λαός που υποφέρει χρειάζοντια οικονομική βοήθεια και όχι θεατρικά τερτίπια και δημόσιες σχέσεις με μοίρασμα Μεγαλόσταυρων σε τραπεζικά στελέχη, κάποιοι ξεδιάντρωπα επιχειρούν να μας πλασάρουν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Κάποιοι βοηθάνε την Εκκλησία να χτίσει ένα προφίλ εθνικού ευεργέτη -ξεπλένοντας το- για βοήθεια που προσφέρει ο λαός από το υστέρημα του και όχι η Εκκλησία από την τεράστια περιουσία της.

Κι εμείς τους έχουμε και τους πληρώνουμε, λες και τους χρωστάει ο Ελληνικός λαός. Ένας λαός που υποφέρει. Κι αντί οι ηγέτες της να δώσουν σε φτωχούς Έλληνες στέγη και βοήθεια εμείς τους πληρώνουμε κι από πάνω.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, έχουμε και το παπαδαριό που μέσα στην κρίση και με μία Εκκλησία που δεν δίνει ούτε ένα σεντ από “την τσέπη της” για την φτώχεια και για το λαό που πεινάει να έχει λόγο και άποψη αν θα διδάσκονται ή όχι και πως τα θρησκευτικά στα σχολεία.

Και από την άλλη έχουμε μία κυβέρνηση που κάθεται και το διαπραγματεύεται μαζί τους.

Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου το παπαδαριό πληρώνεται από το κράτος;

Μόνο στην Ελλάδα, της κρίσης και των φτωχών.

Οι παπάδες συνεχίζουν να πληρώνονται απ’ το κράτος, δηλαδή από εμάς παρ ό,τι έχουν περιουσία, ενώ στην Γερμανία για παράδειγμα την Εκκλησία την πληρώνει ο πιστός -μέσω εφορίας- δηλαδή αυτός που θα δηλώσει ότι είναι καθολικός ή λουθηρανός.

Αυτά στην Δύση, γιατί τα καλύτερα έρχονται από την Ασία. Εκεί που με όσα συμβαίνουν ντροπιάζεται η ηγεσία της Εκκλησίας μας.

Εκεί, στην Λουάνγκ Πραμπάνγκ οι βουδιστές μοναχοί -μία άλλη θρησκεία ή φιλοσοφία κρατήστε ότι θέλετε-είδα να κάνουν πράξη αυτό που οι δικοί μας παπάδες και μοναχοί έχουν ξεχάσει.

Την διακονία και την ελεημοσύνη που ο Ιησούς κήρυττε.

Και όπως έχω ξαναγράψει:

“Κάθε πρωί, στην ανατολή του ήλιου εκατοντάδες μοναχοί από διάφορα μοναστήρια της περιοχής κατεβαίνουν στην πόλη σε πομπή και δέχονται ελεημοσύνη από τους κατοίκους προς εξασφάλιση του επιούσιου -χωρίς να απλώσουν το χέρι τους και χωρίς να μιλούν αρκούνται σε ότι έχει ο καθένας ευχαρίστηση να τους δώσει.

Επί τω πλείστων ρύζι, τσάι, φρούτα, λαχανικά.

Σε πλήρη σιωπή, ένα αρχαίο βουδιστικό τελετουργικό που γίνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα από τον 14ο αιώνα, αφιερωμένο στην ελεημοσύνη -την “βασίλισσα των αρετών” όπως την χαρακτηρίζει ο δικός μας Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ελεημοσύνη και όχι οβολός -χρήματα δηλαδή.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τους δικούς μας μοναχούς ή γενικότερα με την Εκκλησία μας, που σε κοιτάνε στην τσέπη και που έχουν μετατρέψει την θρησκεία σε εμπόριο και business.”

Για να μην μιλήσω για το Αρμιτσάρ της Ινδίας στον Χρυσό Ναό των Σιχ -ένα ναό ανοιχτό για όλο τον κόσμο φτωχούς και πλούσιους που γίνονται ένα- που δίνονται καθημερινά 100.000 γεύματα που ετοιμάζονται εθελοντικά από τον κόσμο, για τον κόσμο και τις 365 μέρες τον χρόνο.

Και μην ακούσω και για φιλανθρωπικό έργο. Γιατί φιλανθρωπία ζητώντας από τον κόσμο να σας γεμίσει τα καλάθια στο σούπερ-μάρκετ -και να απαλλάσσεστε και από του φόρους, δεν γίνεται.

Αφού λοιπόν δεν έχετε κάνει τίποτα για το δράμα του κοσμάκη -ούτε με το δράμα των γερόντων στο γηροκομείο δεν συγκινηθήκατε να αναλάβετε δράση- για να απαλύνεται έστω και λίγο τον πόνο του, αφού έχετε χρόνια απωλέσει τον ρόλο σας -η Εκκλησία κιβωτός της αγάπης για πάσχοντες και καταφρονεμένους- έτσι πρέπει να κυκλοφορείται όπως οι Θιβετιανοί με το πιατάκι στο χέρι και να δίνει το ποίμνιο ότι έχει ευχαρίστηση. Ενα κολοκύθι, μία ντομάτα…

Ακού να σας πληρώνουμε! Γιατί; Μήπως και στα μυστήρια, άχρηστοι λεφτά δεν ζητάτε από τον κοσμάκη;

Ελάχιστοι είναι οι κληρικοί που συμπάσχουν με τον πόνο και τις ανάγκες του λαού.

Αν λοιπόν Ιερώνυμε με την παρέα σου νοιάζεστε πραγματικά για το ποίμνιο σας, τους Έλληνες δώστε την εκκλησιαστική περιουσία στον λαό για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση.

Ένα μεγάλο τμήμα του λαού πεινάει και είναι χωρίς στέγη.
Πώς στέκεστε αδιάφοροι μπροστά σ΄αυτό το δράμα και δεν προσφέρετε στοργή και ανακούφιση;
Και μην ακούσω μπούρδες ότι το Ελληνικό Κράτος απαλλοτρίωσε, χωρίς αντάλλαγμα, μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, κλπ, κλπ.
Ποιας περιουσίας; Πού την βρήκατε; Πώς την αποκτήσατε;
Εμείς γιατί δεν μπορούμε να αποκτήσουμε από το πουθενά περιουσία;
Πότε φορολογηθήκατε; Ακόμα και έξω από τα capital controls είστε.

Αλλά να μην ακούσω και ότι ξεπουλάτε για να βοηθήσετε στο χρέος.

Οσοι θέλουν να βοηθήσουν να δώσουν τα χρήματα και βοήθεια στον λαό και όχι στους εκβιαστές δανειστές.

Κι εσείς εκεί στην κυβέρνηση “πρώτη φορά αριστερά” τι κάνετε;

Η χώρα νοσεί, αλλά σωτηρία εις μάτην αναζητείται…

Άλλωστε ποιος θα μας κάνει καλά, όταν το Ελληνικό δημόσιο πληρώνει 2.000 περισσότερους κληρικούς απ’ ότι γιατρούς (στοιχεία από ανάλυση προσωπικού 2015);

Φέτος, η κυβέρνηση “πρώτη φορά αριστερά” με την συναίνεση και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απάλλαξε ξανά τις μονές του Αγίου Όρους από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους, αλλά και για παλαιές φορολογικές εκκρεμότητες.

Το προνομιούχο “παπαδαριό” απαλλάσσεται από βάρη μεταφέροντας τα στις πλάτες του λαού.
Πάρτε τους την περιουσία, αυτό μόνο μία Αριστερή κυβέρνηση μπορεί να το θεσμοθετήσει, αρκεί να έχει τα κότσια να βάλει “το μαχαίρι στο κόκαλο”.

Πάρτε τους την περιουσία και ξοφλάμε στους δανειστές.
Η γη ανήκει στο κράτος, στον λαό και όχι στα θρησκευτικά ιδρύματα.
Άρση των εκκλησιαστικών προνομίων χωρίς να αλλοιωθεί ο ορθόδοξος χαρακτήρας του έθνους.

Άλλωστε, πολλά Ευρωπαϊκά έθνη διατηρούν το θρησκευτικό χαρακτήρα τους έχοντας πετύχει παράλληλα και και το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

Πόσα χρήματα δαπανώνται για να κτίζονται ναοί, όταν οι γιατροί μας ξενιτεύονται για αξιοπρεπείς μισθούς;

Πόσα χρήματα δαπανώνται για να κτίζονται ναοί όταν τα παιδιά μας λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία;

Οι ναοί και τα μοναστήρια να γίνουν ιδρύματα του κράτους για όσους υποφέρουν.

Η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, να περιέλθει στο κράτος και να δοθεί σε πολύτεκνες και άστεγες οικογένειες, σε φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν στον “ήλιο μοίρα”. Να την καλλιεργήσουν για να φάνε.

«Ουαί γραμματείς και φαρισαίοι, ποιήσατε τον οίκον του πατρός μου οίκον εμπορίου», είπε ο Ιησούς και τους πήρε όλους στο κυνήγι…

Η χώρα νοσεί και η κυβέρνηση “πρώτη φορά αριστερά” συνδιαλέγεται με τους παπάδες.

Η χώρα νοσεί Αλέξη, κι εσύ αντί να “βρεις γιατρειά” βάζοντας το κάθε παπαδαριό στον παγκο του μας υπόσχεσαι ότι τουλάχιστον θα έχει παπάδες να την θάψουν…

Λοιπόν και για να τελειώνουμε επιτέλους.

Να καταργηθεί άμεσα η μισθοδοσία των Μητροπολιτών, Αρχιεπισκόπων, Αρχιμανδιτών και παπάδων από το Κράτος.

Ούτε ένα ευρώ να μην δίνει ο Ελληνας που πεινάει για να πληρώνονται κάθε μήνα οι παπάδες. Γιατί απλά υπάρχουν μήνες που χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν να φάνε και δεν είδαμε την Εκκλησία να δίνει κάτι από την “τσέπη της”.

Πού το λένε οι Γραφές ότι οι παπάδες πρέπει να υπηρετούν τον Θεό επί πληρωμή;

Επειδή δεν το λένε πουθενά και επειδή η χώρα είναι σε ώρα ανάγκης και κατάσταση “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”, βγείτε λοιπόν στους δρόμους να ζήσετε από την ελεημοσύνη των πιστών.