Στο Θιβέτ διάβασα την επιστολή που έστειλε ο Γκάντι στον Χίτλερ

Στο μικρό Θιβέτ στα μαγικά Ιμαλάια, ένα παλάτι 200 ετών, η επιστολή του ειρηνιστή Μαχάτμα Γκάντι στον Αδόλφο Χίτλερ και πως στα ταξίδια ανακαλύπτουμε την ιστορία και τα βήματα διευρήνουν τους ορίζοντες μας.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Ινδία βρεθήκαμε στα βόρεια της στην γραφική Νταραμσάλα ή “μικρή Λάσα”.
Στην έδρα της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ που στα δεκάδες βουδιστικά μοναστήρια της προσφεύγουν για να προσκυνήσουν οι σχεδόν 100.000 Θιβετιανοί, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Ινδία.
Είναι η περιοχή που παραχώρησε το 1959 η Ινδική κυβέρνηση στον 14ο Δαλάι Λάμα, όταν η Κίνα ολοκλήρωσε την κατοχή του Θιβέτ. Η πόλη ιδρύθηκε το 1848 από τους Βρετανούς και χωρίζεται σε δύο μέρη. Την Άνω Nταραμσάλα ή Macleod Ganj (Μακλέοντ Γκαντζ) και την Κάτω Nταραμσάλα.

 

Η Άνω Nταραμσάλα έχει γίνει και δεύτερη πατρίδα για χιλιάδες Θιβετιανούς πρόσφυγες, ενώ η Κάτω Nταραμσάλα παραμένει σταθερά Ινδική.
Δεν θα σταθούμε όμως στα μοναστήρια, στα μνημεία ή στο πολιτισμό, αλλά στην ιστορία. Και συγκεκριμένα σ’ ένα ξενοδοχείο που συνδέεται με την νεότερη παγκόσμια ιστορία και τον ειρηνιστή ηγέτη του κινήματος της Ινδικής Ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι.
O Aλέξιος Κοιμήσης ενώ περιμένει να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα
O Aλέξιος Κοιμήσης ενώ περιμένει να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα

Στο Grace Cottage Hotel (WelcomHeritage Hotel), που υπάρχει αντίγραφο της ιστορικής επιστολής (η πρωτότυπη βρίσκεται στο Mani Bhavan-Μουσείο Γκάντι στην Βομβάη) που ο Γκάντι έστειλε στον Χίτλερ στις 23 Ιουλίου 1939.
Με μια ιδιαίτερα ευγενική και προσωπική επιστολή στον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος τότε εξωθούσε την κατάσταση για την σύρραξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γκάντι ζητούσε από τον Χίτλερ να υποχωρήσει για χάρη της ανθρωπότητας.
Λίγες εβδομάδες πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -και ενώ ο Χίτλερ μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε προσαρτήσει την Αυστρία- στο πνεύμα της φιλοσοφίας και της παγκοσμίας φιλίας, ο Γκάντι προσφωνεί τον Χίτλερ στην επιστολή ως “Αγαπητέ φίλε” , μία κοινή πρακτική των Ινδών εκείνης της εποχής να απευθύνονται σε αγνώστους τους με αυτόν τον τρόπο.
“Οι φίλοι μου ζητούν να σας γράψω για χάρη της ανθρωπότητας, ξεκινά την επσιτολή του ο Γκάντι. Αντιστάθηκα στο αίτημά τους επειδή είχα την αίσθηση ότι κάθε επιστολή εκ μέρους μου θα ήταν αυθάδεια”, ενώ σε ένα άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: “Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα είστε το μοναδικό άτομο στον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο ο οποίος θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε άγρια κατάσταση”.

Ο Χίτλερ που ποτέ δεν έλαβε το γράμμα, καθώς υπεκλάπη όπως υποστηρίζεται από την Βρετανική κυβέρνηση, προχώρησε στην εισβολή της Πολωνίας την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και τρεις μέρες αργότερα, κήρυξε πόλεμο εναντίον Βρετανίας, Γαλλίας. Στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου…
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και ο Γκάντι δοκίμασε εκ’ νέου να αποτρέψει τον πόλεμο, απευθύνοντας του νέα επιστολή την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου 1940, προσπαθώντας να τον προσεγγίσει μέσω του μοναδικού κοινού στοιχείου τους. Την αντίσταση εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας, τονιζόντας του ότι η δική του προσπάθεια βασιζόταν στη συνεργασία και όχι στη βία, αλλά ούτε και αυτή η επιστολή έφτασε ποτέ στον παραλήπτη της.
Η επιστολή αυτή βρίσκεται στο Heritage Grace Hotel της Νταραμασάλα. Πώς; Το πολυτελές ξενοδοχείο ήταν το σπίτι της οικογένειας των Mahajan (Μαχαϊάν) ένα παλιό αρχοντικό 200 ετών, όπου στα χέρια του Mehr Chand Mahajan βρέθηκε η επιστολή. Και όχι δύσκολα αν σκεφτεί κανείς ότι ο Mehr Chand Mahajan εκτός από ο πρώτος αρχηγός της Ινδίας υπήρξε δικηγόρος -όπως και ο Γκάντι επίσης (με σπουδές στην Αγγλία)-  και ο τρίτος επικεφαλής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας. Θα μπορούσε να ήταν και φίλοι…Είπαμε στα ταξίδια μαθαίνεις ιστορία. Η Ινδία, ο Χίτλερ και η σβάστικα – σύμβολο με ιστορία 12.000 ετών- την οποία ο Αδόλφος κακομεταχειρίστηκε όπως και όλη την ανθρωπότητα άλλωστε. Η σβάστικα το ιερό σύμβολο των Ινδουιστών για τύχη, ευημερία, αφθονία και αιωνιότητα εκλάπει από τον Χίτλερ, μάθαμε εδώ στην Ινδία. Συνδέθηκε με την πιο μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας αυτή του ναζισμού, με τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και έγινε το πιο μισητό σύμβολο. Για τους Βουδιστές και τους Ινδουιστές στην Ινδία, αλλά και σε άλλες Ασιατικές χώρες είναι ένα σύμβολο χιλιάδων ετών, που το συναντάμε ακόμα και σε ναούς, αλλά και σήμερα σε λεωφορεία, ταξί ή εξώφυλλα βιβλίων.

Γιατί το επέλεξε ο Αδόλφος Χίτλερ;
Η λέξη σβάστικα είναι η σανσκριτική “svasktika” και σήμαινε ευημερία και τύχη. Σε διάφορες χώρες η σβάστικα είναι γνωστή με άλλη ονομασία. Στην Κίνα ονομάζεται “wan”, στην Ιαπωνία “manji”  και στην αρχαία Ελλάδα “τετρασκέλιον” ή “τετραγαμμάδιον”.
Και όπως κάθε σύμβολο έτσι και η σβάστικα, έχει θετική ή αρνητική σημασία ανάλογα με το πώς σχεδιάστηκε. Στον Ινδουισμό, η δεξιόστροφη σβάστικα είναι σύμβολο του θεού Vishnu και του Ηλιου, ενώ η αριστερόστροφη συμβολίζει την σκοτεινή θεά Kali και την μαγεία.

Πόσο διαφορετικός θα μπορούσε να ήταν ο 20ος αιώνας, αν ο Χίτλερ είχε διαβάσει την επιστολή του ασυμβίβαστου αγωνιστή της ειρήνης και παγκόσμιου συμβόλου  αδερφοσύνης των λαών, Γκάντι ή αν δεν είχε δείξει ασέβεια απέναντι στο ιερό μυστικιστικό σύμβολο της σβάστικας (όπως εύλογα θα αναρωτηθούν οι μυημένοι);
Πόσο διαφορετική θα ήταν η σήμερα η πορεία…αρπαγής της Ευρώπης;
Ποιός ξέρει…Εκεί στην Νταραμσάλα πάντως είτε μιλώντας με πρόσφυγες στο Θιβέτ, είτε ακούγοντας το δημόσιο κήρυγμα του Δαλάι Λάμα μαθαίνεις για τους “πολύτιμους εχθρούς σου που χτίζουν την ανοχή και την υπομονή σου στον δρόμο της διαφώτισης”.

Πρώτη δημοσίευση 17/05/2017 kourdistoportocali.com