Το γαϊτανάκι του ελληνικού τουρισμού

Ο ΕΟΤ και οι άνθρωποι του, με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Κατσιγιάννη “Ταξίδι στον χρόνο” που αναφέρεται στην προσφορά του Οργανισμού στην διαμόρφωση της τουριστικής Ελλάδας.

Στην προσφορά των ανθρώπων του ουσιαστικά. Των στελεχών του σαν τον Κώστα Κατσίγιαννη πρώην Γενικού Διευθυντή -και πολλών άλλων- και των απλών υπαλλήλων του.

Το βιβλίο του παλιού μου συνεργάτη από το μετερίζι του τουρισμού, Κώστα Κατσίγιαννη σκιαγραφεί με ευπρέπεια -η οποία διακρίνει και το συγγραφέα- την εποχή από την υποανάπτυκτη και χωρίς τουριστική υποδομή Ελλάδα μέχρι το σήμερα με τα εκατομμύρια τουρίστες.

Και από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά, χάρης στο όραμα, το πείσμα, το ταλέντο και την ευελιξία των ανθρώπων του ΕΟΤ.

Γιατί ο ΕΟΤ δεν είναι ο κάθε αλεξιπτωτιστής γενικός γραμματέας ή υπουργός αλλά είναι οι υπάλληλοι του που χρόνια τώρα παίρνουν από το χέρι όλους εμάς και μας μαθαίνουν.

Ο ΕΟΤ δεν είμαστε όλοι εμείς που πάμε εκεί για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις στα σαλόνια και μετά “άντε γειά”.

Ο ΕΟΤ δεν είναι όλοι οι άχρηστοι και άσχετοι ως προς το αντικείμενο γενικοί γραμματείς ή υπουργοί που κάποιοι δεν γνώριζαν ούτε καν Αγγλικά και στις διεθνής εκθέσεις είχαν μαζί τους διερμηνέα.

Ο ΕΟΤ είναι αυτοί οι μόνιμοι άνθρωποι του χρόνια τώρα.

Ήρωες απέναντι σε αυτόν τον τραγέλαφο που βρίσκονται καθημερινά συντονισμένοι. Και ξέρω τι σας λέω.

Έχοντας περάσει από την ηγετική θέση του ΕΟΤ, ξέρω από πρώτο χέρι την μάχη που δίνουν καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι -ανάμεσα σε αλλαγές γενικών γραμματέων και υπουργών κάθε λίγο και λιγάκι, που έχουν καταβασανίσει αυτόν τον Οργανισμό.

Νομίζω ότι είναι ο μοναδικός Οργανισμός στον δημόσιο τομέα που από συστάσεως του έχει αλλάξει τόσες φορές ηγεσία, με τον κάθε λόρδο υπουργό ή γενικό γραμματέα σαν τα μούτρα μου να κάνει τα δικά του.

Να έχει τα μεγαλόπνοα σχέδια του, να μην έχει ιδέα από τουρισμό, να νομίζει ότι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ όπως η Κουντουρά, η Κεφαλογιάννη, ο Σπηλιωτόπουλος, ο Λιβανός και άλλοι πολλοί. Να έχει και ύφος χιλίων καρδιναλίων για τον κομματικό διορισμό του στον θώκο και να αντιμετωπίζει ως παρακατιανούς τους έρημους τους υπαλλήλους και τα στελέχη.

Ήρωες είναι οι άνθρωποι του ΕΟΤ που περιφρουρούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και που ποτέ δεν αντιμετώπισαν όλους εμάς τους άσχετους σαν εχθρούς -που μεταξύ μας θα είχαν και κάθε λόγο να το κάνουν.

Αντίθετα πολλές φορές με την εμπειρία τους στην λειτουργία του συστήματος μας έσωσαν από γκάφες.

Μην υποτιμάμε την δουλειά τους και μην τους φορτώνετε τα κακά ενός οργανισμού, για τα οποία δεν ευθύνονται γιατί απλά δεν νομοθέτησαν και πολλές φορές δεν εισακούστηκαν από τους φωστήρες υπουργούς και τους ξερόλες γενικούς γραμματείς.

Όλα όσα σήμερα έχει κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός είναι από την σκληρή δουλειά των γενεών αυτών των ανθρώπων του ΕΟΤ. Και έχοντας περάσει από πολλές ηγετικές θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα θεωρώ τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους.

Και Κώστα να είσαι καλά που μας έδωσες την ευκαιρία μέσα από το “Ταξίδι στον χρόνο”, να θυμηθούμε να τους πούμε “ευχαριστώ”.

Αγαπητέ Κώστα στείλε το βιβλίο σου σε όλους τους πρώην γενικούς γραμματείς και υπουργούς για να μάθουμε πολλά από την ευπρέπεια σου. Εγώ πάντως το βιβλίο σου το έχω σε περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μου.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0