Ξυπνήστε! Μας εκβιάζουν! Μην υποκύψετε!

Μας εκβιάζουν εν’ όψει τουριστικής περιόδου κόβοντας πτήσεις, μας «κουνάνε το δάχτυλο», μειώνουν δρομολόγια για το 2017, μιλάνε απαξιωτικά για αξιωματούχους της Ελληνικής κυβέρνησης αν δεν περάσει το δικό τους κι εμείς τους πληρώνουμε! Πόσο ραγιάδες είμαστε!
Για την Ryanair ο λόγος και τον ΕΟΤ που έχει εγκρίνει επιχορήγηση για κοινή διαφήμιση ύψους 70.500€.
Στόχος είναι να συνδράμει η αεροπορική εταιρεία στην προβολή της Ελλάδος ως ιδανικό προορισμό για διακοπές προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές φθινοπώρου. Αλήθεια έχει κανείς ερευνήσει την απόδοση σε αριθμό τουριστών από την απήχηση παρόμοιων ενεργειών με την εν’ λόγω εταιρεία; Με επίσημα στοιχεία φυσικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά οι δράσεις για την προσέλκυση “last minute travelers” στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, δεν αναφέρονται οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν.
Η συνηθισμένη τακτική της Ryanair εκβιασμού κυβερνήσεων και τοπικών κοινωνιών πέρασε στην χώρα μας, με το έτσι θέλω. Η εταιρεία πριν από λίγους μήνες εξεβίασε την Ιταλική κυβέρνηση ξανά για να μειωθούν οι φόροι κλείνοντας δύο βάσεις και ο εκπρόσωπος της δήλωνε για το θέμα ότι «θα έχουμε μία χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα οι οποίες έχουν χαμηλότερο τουριστικό κόστος από ότι η Ιταλία». Και η «χρυσή ευκαιρία» ήρθε από τον ΕΟΤ, το διάστημα που η εταιρεία ανακοίνωνε την περικοπή κατά 2% στα δρομολόγιά της σε Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2017.
Η τακτική της Ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας γνωστή. Ρίχνει τις τιμές για να κερδίσει μερίδιο της και όταν το business plan δεν της βγαίνει γιατί δεν της μειώνουν τους φόρους ή δεν επιχορηγούν τα δρομολόγια της αποχωρεί. Στις…εξώδικες καταγγελίες της χρησιμοποιεί το μεταφορικό εκτόπισμα των τουριστών και αναμένει την «χρυσή ευκαιρία», όπως έκανε στην χώρα μας αλλά και σε άλλα αεροδρόμια σε Μασσαλία, Βαλένθια, Ζιρόνα και Αλικάντε.
Τι κι αν έχει καταγγείλει πολλάκις την Ελληνική κυβέρνηση και έχει αναφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά, όλοι υπέκυψαν στις απαιτήσεις της –έστω κι από άλλη οδό, αφού το ζητούμενο είναι να πάρει χρήματα.
Ντροπή και μόνο αυτό για την επικίνδυνη συμπεριφορά σας που δημιουργεί κακό προηγούμενο και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πιέσεις.
Ντροπή που υποκύψατε!
Η εταιρεία έχει ζητήσει μάλιστα πολλές φορές να επιδοτούνται καλοκαιρινά δρομολόγια της σε προορισμούς που δεν έχει καν χειμερινά δρομολόγια.
Τι να πει και η Aegean που πολλά χρόνια τώρα «πληρώνει το μάρμαρο» της εξαιρετικά μικρής τουριστικής σεζόν, χωρίς να έχει την ειδική αυτή μεταχείριση; Η Aegean που μεταφέρει δωρεάν απ’ όλο τον κόσμο δημοσιογράφους για την τουριστική προβολή της χώρας –και το μόνο που επιβαρύνεται ο ΕΟΤ είναι οι φόροι- τι ειδική μεταχείριση πρέπει να ζητήσει;
Ο ΣΕΤΕ –μέλος του οποίου είναι και η Aegean δεν πρέπει να πάρει θέση μπροστά σ’ αυτή την απερίγραπτη κατάσταση; Οι συνάδελφοί σου Ανδρέα Ανδρεάδη έμειναν το καλοκαίρι με άδεια δωμάτια από τις εκβιαστικές κινήσεις της Ryanair. Πόσο θα το ανέχεσαι ακόμα αυτό; Κι αν επαναληφθεί και το καλοκαίρι του 2017 τι θα γίνει τότε Ανδρέα;
Περιμένουμε.
Περιμένουμε αντιδράσεις και προτάσεις από τον ΣΕΤΕ, περιμένουμε από τον ΕΟΤ κι άλλες παρόμοιες ενέργειες χωρίς διακρίσεις και με τις υπόλοιπες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να καταλάβει και η Ryanair ότι «έχει κι αλλού πορτοκαλιές».
Περιμένουμε επίσης και ενέργειες από την Κυβέρνηση για να προστατεύσει τις τοπικές κοινωνίες από τα τέτοιου είδους εκβιαστικές τακτικές.
Γιατί αν υποκύπτεις μονομερώς και να ξεβρακώνεσαι σε κάθε είδους αποικιοκρατικού τύπου αιτιάσεις όπως αυτές της Ryanair σημαίνει ότι δεν τηρείς ίσους κανόνες.
Πότε επιτέλους κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και του ΣΕΤΕ θα πάψετε να υποκύπτετε σε εκβιασμούς και θα κάνετε κάτι ουσιαστικό για τον Τουρισμό και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είναι στο χείλος του γκρεμού;
Πότε εκεί στον ΕΟΤ θα αποφασίσετε να επιδοτήσετε πτήσεις low cost για προορισμούς όπως η Λέσβος, Χίος και η Σάμος που το φετινό καλοκαίρι είδαν τις κρατήσεις να μειώνονται έως και 80% και το μέλλον τους για του χρόνου αβέβαιο;
Για την Χίο μάλιστα η ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι κόβονται όλες οι πτήσεις από την Ευρώπη για το νησί το 2017. Κι αν δεν αλλάξει κάτι, η Χίος θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός νησιωτικός προορισμός με αεροδρόμιο και χωρίς απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη.
Ξυπνήστε επιτέλους!

Πρώτη δημοσίευση: 21/10/2016 ignomisou.gr