Άλλα λένε… άλλα τους προκύπτουν στον τουρισμό!

Πού την βλέπετε την αύξηση στην τουριστική κίνηση κύριοι;
Παρά τις εξαγγελίες του ΣΕΤΕ για +10% στην φετεινή τουριστική κίνηση, το τοπίο είναι θολό και τα μηνύματα απογοητευτικά από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα.
Δυστυχώς και ελπίζω να διαψευσθώ έπεται συνέχεια της κατρακύλας. Τα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο δεν αποτελειώνουν μόνο την επιχειρηματικότητα αλλά μετατρέπουν την Ελλάδα σ’ έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς για ταξιδιώτες και η κρίση στις γειτονικές μας χώρες που ελπίζουμε ότι θα μας φέρει τουρίστες δεν αρκεί.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την κίνηση μετατρέπουν τις εκτιμήσεις για αύξηση στο πιο «σύντομο ανέκδοτο» του κλάδου. Είναι αποκραδιωτικά και διαψεύδουν τις μεγαλεπίβολες εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ για διψήφια αύξηση. Εκτιμήσεις με αναμφίβολες πηγές οι οποίες έχουν παρασύρει και το κυβερνητικό επιτελείο. Γιατί οι αριθμοί από τις επίσημες πηγές – στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- κάνουν λόγο για πτώση 6,2% στις συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις καθηλωμένες στα ίδια περσινά επίπεδα.
Και να φανταστεί κανείς  ότι στην πτώση του 3μήνου συμπεριλαμβάνονται και οι καλές επιδόσεις του Μαρτίου που έκλεισε στο +2,5% -λόγω του Πάσχα των καθολικών- στις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι δεν επέλεξαν Ελλάδα για τις διακοπές του. Στα αρνητικά αποτελέσματα του 3μήνου η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 παρουσίασε πτώση  9,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και στις αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28  πτώση 1,8%.
Και παρά το γεγονός ότι οι φορείς γνώριζαν για τα σημάδια κόπωσης του 3μηνου, φρόντιζαν να φωνασκούν  δεξιά και αριστερά τις θετικές εκτιμήσεις τους παρασύροντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την αρμόδια υπουργό. Αν και η δουλειά τους θα έπρεπε να στραφεί προς την αναζήτηση λύσεων για τις αδυναμίες του συστήματος μέσα στην νέα συγκυρία.
Ο πρόεδρος μάλιστα του ΣΕΤΕ μιλώντας στην Γ.Σ. του κλάδου  για «απώλειες στον τομέα» αυτοδιέψευσε την υπέρμετρη αισιοδοξία του. Μόλις πριν από 1,5 μήνα  στο πρακτορείο Bloomberg, είχε δηλώσει ότι στην χώρα αναμένεται να έρθουν φέτος 25 εκατομμύρια τουρίστες (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας), αριθμός – ρεκόρ.  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του –αλήθεια ποιους εξυπηρετούν;- στην ΙΤΒ του Βερολίνου, βασιζόμενος σε στοιχεία από τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων για το 2016, Tour Operators και από το σύστημα  Amadeus. Τι έγινε και από το βήμα του ΣΕΤΕ άλλαξαν σε αρνητικά τα στοιχεία αυτά;
Και επειδή όλοι γνωριζόμαστε και μεταξύ μας κύριοι σε ΞΕΕ και ΠΟΞ σας αναλογούν κι εσάς ευθύνες. Με την σιωπή σας συναινέσατε όλο αυτό το διάστημα σε λάθος εντυπώσεις που έδιναν ελπίδες σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που τώρα βρίσκονται με την θηλιά στον λαιμό.
Κύριοι σε ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και ΠΟΞ σοβαρευτείτε και μην προσπαθείτε να πείσετε τα εξοντωμένα μέλη σας ότι πρόκειται για μία αρνητική και περαστική συγκυρία. Κι αν δεν μπορείτε να κουμαντάρετε το καράβι που το πάτε κατ’ ευθείαν στα βράχια παραιτηθείτε.
«Παραιτηθείτε γιατί  όπως τονίζω στο άρθρο μου, φαντάζετε κουρασμένοι, ανεπαρκείς και ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις, από την κρίση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε εδώ και χρόνια. Άβουλοι να παρέμβετε δυναμικά στις προκλήσεις, να σχεδιάσετε και να προτείνετε μακρόπνοο σχέδιο για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Η αντοχή του Ελληνικού Τουρισμού και η ανοχή του κλάδου κάποτε τελειώνουν. Παραιτηθείτε. Για να ανοίξει ο δρόμος σε επιχειρηματίες  με έμπνευση, φαντασία και μεράκι, αποφασισμένους για ρήξεις και τομές στον κλάδο».

Πρώτη δημοσίευση: 24/05/2016 ignomisou.gr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0