Δεν έβγαλαν κιχ… για την φοροκαταιγίδα στον τουρισμό

«Σιωπή», sic χλιαρές αντιδράσεις και επικοινωνικά παιχνίδια και από τα δύο στρατόπεδα –Μαξίμου και φορέων του Τουρισμού- για την για επικείμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα. Η γνωστή «μέθοδος του λαγού», σε πλήρη εξέλιξη.
Οι φορείς εξάντλησαν την μαχητικότητα τους για το θέμα στα βασικά. Με το γάντι αλλά χωρίς να σφάξουν.
Με παροδοσιακούς ή μοντέρνους τρόπους και με έλλειψη φαντασίας (ούτε καν έτσι για το ξεκάρφωμα) οι μαχητικές-ανησυχητικές για το μέλλον του κλάδου κορώνες περιορίστηκαν στα «περί διαγραμμάτων».
Ο πιο συντηρητικός και πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης επέλεξε την παραδοσιακή οδό του πρωτοκόλλου στέλνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό.
Ο πιο μοντέρνος και πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης επέλεξε την μοδάτη οδό του τιτιβίσματος (προσφιλής τακτική Ευρωπαίων ηγετών υψηλού βεληνεκούς) μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter. Και οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους που αγωνιούν επέλεξαν για άλλη μία φορά «να βράζουν στο ζουμί τους» και να ατενίζουν το αβέβαιο μέλλον των κρατήσεων.
Από το Μαξίμου, ουδεμία τοποθέτηση για θέμα. Η μόνη αντίδραση, η αποδοχή του πρωθυπουργού στην πρόσκληση του ΣΕΤΕ. Ω, ποία τιμή! Θα μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός έχει βρει τον στόχο του.
Ηδη, στον χώρο του Τουρισμού έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα γι’ αυτή την εξέλιξη που αποτυπώνεται στον Τύπο με δημοσιεύματα περί ξεκαθαρίσματος του τοπίου (sic).
Ο Μεσσίας Αλέξης θα «πάρει το θέμα επάνω του» και θα μοιράσει τα δώρα του. Μπορεί  να κάνει κι ένα βήμα πίσω…Αλλά όχι γιατί είναι ανοιχτόκαρδος με το κλάδο, αλλά γιατί λέει «υπέκυψε» στις πιέσεις και τιτιβίσματα των φορέων.
Ετσι θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Θα ζήσουν αυτοί καλά στις καρέκλες τους κι εμείς χειρότερα.
Γιατί πέρα από τον μπαμπούλα-«λαγό» του επικείμενου τέλους υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα που αγγίζει σκληρά χιλιάδες ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες τουριστικές επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα ίσχυε φόρος 26% για εισόδημα έως τις 50.000€ και φόρος  33% για τα κέρδη άνω των 50.000 ευρώ.  Αυτό τώρα  καταργείται και στην θέση του μπαίνει  χαράτσι από το πρώτο ευρώ με ενιαίο φόρο 29%.  Ενα έκρηκτικό κοκτέιλ, σε συνδυασμό και με το ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών, για τις ομόρρυθμες.
Γι’ αυτή την πραγματικότητα μπορείτε να κάνετε κάτι;

Πρώτη δημοσίευση: 09/05/2016 ignomisou.gr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0