Η Ryanair… ξεγυμνώνει τον Βασιλιά

Φωτιά από την Ryanair σε πολλούς μικρομεσαίους επαγγελματίες του τουρισμού, που θα βρεθούν μετέωροι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, βλέποντας να προσγειώνεται ανώμαλα η τουριστική κίνηση.

Η απειλή είναι σαφής: Δύο μήνες νωρίτερα θα τελειώσει φέτος το καλοκαίρι για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και Ελληνες και ξένους τουρίστες που πέταγαν με την Ryanair.  Η εταιρεία –γνωστή για τις πρακτικές της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε Ιταλία, Ισπανία- απειλεί για άλλη μία φορά για μείωση των πτήσεων στην χώρα μας και οι εδώ αρμόδιοι Πολιτεία και φορείς δεν πτοούνται. 
Μικρομεσαίοι επαγγελματίες του τουρισμού της περιφέρειας που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αύξηση της κίνησης σε πτήσεις της εταιρείας βρίσκονται θα βρεθούν σύντομα σε αδιέξοδο. Παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν την «μάχη» ανακοινώσεων εταιρείας και κυβερνητικών στελεχών.  
Στην άλλη πλευρά τα στόματα κλειστά. ΣΕΤΕ,  ΞΕΕ και ΠΟΞ, δείχνουν αποπρανατολισμένοι  από την διέξοδο της κρίσης  που επιβάλλεται  να διαχειριστούν και  δεν έχουν πάρει θέση για ένα θέμα που πλήττει την πλειοψηφία των μελών τους. Των μελών τους  που οι πελάτες τους εξυπηρετούνται από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. 
Στο κυβερνητικό επιτελείο θα σταθώ για λίγο. Για άλλη μία φορά αποδείχτηκε ανίκανο να προστατεύσει τον κλάδο από τέτοιου είδους πρακτικές –που συναντάμε συχνά στην ελεύθερη οικονομία, αφήνοντας στην μοίρα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες . Ανίκανο στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς. Στην πολιτική χρειάζεται να βλέπεις μπροστά,  να προλαμβάνεις και να διαθέτεις crisis management. Πόσο δε μάλλον σ’ ένα τομέα σαν τον τουρισμό που τα πάντα είναι ρευστά. 
Οι φορείς  όπως ο ΣΕΤΕ –που εκπροσωπεί την πλειοψηφία επιχειρήσεων του τουρισμού- και μέλος του οποίου είναι και η Aegean Airlines οφείλει να πάρει θέση στο πρόβλημα και να αναζητήσει λύσεις που θα προτείνει στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία. Λύσεις  που θα βγάλουν από το αδιέξοδο τους επιχειρηματίες των μικρών ξενοδοχείων, των εστιατορίων και άλλων κλάδων που εξαρτώνται από τον τουρισμό στις τοπικές κοινωνίες. Και όπως φαίνεται ο Βασιλιάς είναι… γυμνός! Ο κλάδος δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να γεμίσουν άμεσα τα δωμάτια τους.  Και μόλις ένα μήνα από την έναρξη της σεζόν με την νέα αυτή εξέλιξη –και με την απειλή να γίνεται πράξη- χρόνος για αστοχίες δεν υπάρχει.  Κρατήστε μακριά από μικροπολιτική και επιχειρηματικά συμφέροντα των ομίλων, τον ελληνικό τουρισμό.

Πρώτη δημοσίευση: 19/04/2016 ignomisou.gr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0